Geschiedenis van het hangbuikzwijn

Minivarken in Amerika

In Amerika worden sinds eind jaren tachtig 'Potbelly Pigs' (hangbuikzwijntjes) als hobby-huisdier gehouden. De 'Potbelly Pigs' waren in de Verenigde Staten zeer populair en er kan worden gesproken van een rage. Er werden belachelijk hoge prijzen van 1000 tot 5000 euro per big betaald. Soms werd er meer dan 15.000 euro (!) neergelegd voor een fokzeugje. Het was in die tijd hét huisdier dat je moest hebben, het is niet verwonderlijk, gezien de prijzen, dat het vooral populair was bij de Yuppies.

De bekende acteur George Clooney (E.R.) heeft een hangbuikzwijn Max genaamd. Max is een zwart gecastreerd Vietnamees hangbuikzwijn dat het luxe leven leidt van een bekende TV ster. Er wordt een 'glossy' magazine 'Potbelly Pigs' uitgegeven door Sarnan Publishing. In de U.S.A. is het Vietnamese hangbuikzwijn nog steeds het meest populair onder de dwerg- en minivarkensrassen. Sinds eind jaren negentig zijn er volwassen hangbuikzwijnen van onder de 25 kg (selectief kleiner gefokt).

Anno 2004 is deze 'hype' gelukkig een heel stuk minder geworden. Een triest gevolg van zo'n trend is de aanschaf van een dier omwille van de rage. Het zal niemand verbazen dat deze dieren, wanneer de rage over is, het veld dienen te ruimen voor iets 'nieuws'! Zo ook de Potbelly Pigs. Er zijn in Amerika verschillende opvangcentra opgericht waarvan Pigs a Sanctuary (veilige haven - schuilplaats voor varkens) één van de grootste is. Pigs a Sanctuary vangt meer dan 300 hangbuikzwijnen en andere hobbyvarkens per jaar op en zij helpt bij herplaatsingen. Sue Parkinson richtte Lil' Orphan Hammies (kleine weeshammetjes) op in Solvang. Dit is, evenals Pigs a Sanctuary, een organisatie die afgedankte en/of losgelaten hangbuikzwijntjes een nieuw liefdevol onderkomen biedt.

Officieel huisdier

Minivarkens c.q. hangbuikzwijntjes zijn in Amerika officieel als huisdier erkend in juli 2000. Wanneer het varken c.q. zwijn minder dan 45 kg weegt en maximaal een schofthoogte heeft van 56 cm mag het als huisdier gehouden worden. Per huishouden zijn maximaal twee varkens toegestaan. Door deze officiële erkenning kunnen serieuze liefhebbers in de Verenigde Staten een of meer varkens als hobbydier houden.

Geschiedenis in Europa

In de zestiger jaren kwam er in Europa vraag naar een kleiner type varken ten behoeve van de biomedische wetenschap. De huid en organen van varkens vertonen, helaas voor hen, veel overeenkomsten met die van mensen. Hierdoor zijn op verschillende universiteiten (o.a. Duitsland, Denemarken, V.S. en Japan) de zogenaamde laboratorium-minivarkens gefokt. Een invloedrijk ras waarmee men fokte, is het welbekende Vietnamese hangbuikzwijn. Er zijn diverse soorten minivarkens ontstaan, zoals bijvoorbeeld het Göttinger Miniaturschwein, en het Münchener Miniaturschwein Troll. Vanuit Amerika komt o.a. het Yucatan mini- en micropig, de Minnesota minipig en de Hanford minipig. Er is een aantal dieren van de verschillende soorten / rassen bij dierenparken en particulieren terecht gekomen waardoor vandaag de dag de liefhebber hier ook van kan genieten.Een Dot van een big!

Indonesisch minivarken, zeug.

Geschiedenis in Nederland

In ons eigen land merken we dat er eveneens een grote belangstelling bestaat voor het hobbymatig houden van varkens. Mede door het succes van de film 'Babe' is er in Nederland sinds eind jaren negentig een groeiende belangstelling voor het varken als huisdier. Het varken kan weliswaar een geschikt hobbydier zijn, er is wel een aantal wettelijke regels waar u zich aan dient te houden (zie Wist u dat ). En ook belangrijk: het varken als huisdier is alleen geschikt voor serieuze belangstellenden.

Het varken heeft veel positieve eigenschappen. Het is een alleraardigst dier dat zeker niet dom, vies en lui is zoals sommige mensen helaas nog steeds denken.

Dat mensen vooroordelen hebben over varkens komt met name door de manier waarop de bio-industrievarkens werden / worden gehouden. Het varken is echter een zeer intelligent, lief, aanhankelijk, leergierig en gezellig dier met een grote passie voor alles wat met eten te maken heeft. Dat het varken bovendien een schoon en zindelijk dier is, weten niet veel mensen en zal menigeen verbazen.

1995 - 'Babe, een buitengewone big', gaat in 56 Nederlandse theaters in première

1997 - Varkenspest teistert Nederland

1999 - Violette Sanders opent 't Swieneparredies te Nieuw-Scheemda

1999 - Charles Stephan en Tara Promt blazen nieuw leven in de op sterven na dood zijnde vereniging 'Onze Knorretjes'. De vereniging wordt ontbonden en er wordt een stichting voor varkensliefhebbers opgericht: Stichting 't Gorke

2001 - MKZ-crisis teistert Nederland / Europa

2002 - Stichting 't Gorke's 1e Nationale Varkensdag wordt gehouden op Het Beloofde Varkensland

2002 - Billie & Bessie staan in de Krantenknipsels

2003 - Het eerste Nederlandstalige boek over minivarkens en hangbuikzwijntjes is - eindelijk - verschenen Van Minivarken tot Grote vriend (Alles over minivarkens), auteur en illustrator Charles Stephan

2003 - Stichting 't Gorke verhuist van Spijkenisse naar het dorpje Nieuw-Beijerland en krijgt er een varkensatelier bij

2004 - Kunstbiggetjes, kleine varkensambassadeurs, de Lil' pOtbellies genaamd, worden gelanceerd tijdens de 3e Nationale Varkensdag

2004 - Stichting 't Gorke viert haar vijfjarige jubileum

Het hangbuikzwijn 'Porkie' (allang in de varkenshemel) waardoor Charles Stephan's liefde voor varkens reeds op jonge leeftijd begon
Copyright © Stichting 't Gorke