Voeding | |
Onderstaand artikel is geschreven door August Offenberg, voedingsadviseur van
Garvo. Het artikel komt uit het boek Van minivarken tot grote vriend van Charles Stephan. Dit boek is een ware handleiding voor de houder van een minivarken. Meer informatie over het boek, en online bestellen op de site van CirCum Publishing of via Dierennieuws.nl . |
Goede voeding... van vitaal belang | |
Uniek! Een varkentje als huisdier. Nederland telt miljoenen varkens, en toch zal uw omgeving er vaak raar van op kijken dat u er ÚÚn in huis heeft. Al is zo'n varkentje vreemd voor uw omgeving, voor u is het niets anders dan een hond of kat voor een ander. De aversie die sommige mensen hebben tegen varkens komt waarschijnlijk voort uit het beeld dat men van die dieren heeft. Men denkt als eerste aan de miljoenen varkens in de agrarische sector. Die dieren zijn misschien genetisch vergelijkbaar met uw huisdier, maar qua verzorging, qua huisvesting, qua voeding en vooral qua emotionele waarde zijn er werelden van verschil.
Dat varkens en minivarkens genetisch sterke overeenkomsten vertonen zal u niet verbazen. Maar of iedereen het contrast kent tussen huisvesting op 1 vierkante meter of huisvesting in de huiskamer en de achtertuin valt sterk te betwijfelen. Qua verzorging geldt in de agrarische sector nog steeds dat het vooral goedkoop moet. Bij de verzorging van uw huisdier zal echter de gezondheid voorop staan en niet de spaarpot. Dat er qua voeding grote verschillen zijn, zal u misschien verbazen. Het klopt dat het verschil in voedingsbehoefte tussen varkens en varkens van nature heel klein is. Het voedselpakket van een wild zwijn zal ook prima voldoen voor een minivarken. Maar helaas is voor minivarkens dat pakket nergens verkrijgbaar.
Het voer dat wel verkrijgbaar is voor varkens, is afgestemd op productiedieren. Zo wordt het voer voor vleesvarkens samengesteld met het oog op veel groei per dag en zeugenvoer wordt zo geconcentreerd dat de zeugen in conditie blijven om topprestaties te kunnen leveren. Voor minivarkens is dit alles niet van toepassing. Minivarkens worden gehouden onder andere omstandigheden en kennen een andere activiteit. De gangbare varkensvoeders zijn dan helaas ook niet goed bruikbaar voor minivarkens.
Een varkentje als huisdier zal het best functioneren wanneer de situatie zijn natuurlijke situatie evenaart. Niet alleen een stukje wei of bos waarin het dier zich kan uitleven, het liefst ook een voedselaanbod dat smakelijk en gezond is en waar zijn verteringsapparaat iets mee kan. Hoe functioneert het verteringsapparaat van een varkentje eigenlijk? In het kort zullen we het functioneren van de belangrijkste organen beschrijven bij een gezond varken.
Vertering
Het verteringsproces begint bij een varken indebek. Hier wordt speeksel aan het voer toegevoegd. Dit speeksel heeft een functie. Het speeksel bevat een enzym dat zetmeel kan splitsen. Als het varken voer krijgt waar het nauwelijks op hoeft te kauwen, komt er dus weinig speeksel vrij. Als het varken slikt, komt het voedsel in de maag, waar de eerste eiwitsplitsing plaatsvindt. Van de maag komt de voedselbrij in de dunne darm. De dunne darm is bij een varken relatief lang. In de dunne darm leven honderden verschillende bacteriÙn, elk soort met een eigen specifieke functie. Deze bacteriÙn zorgen onder andere voor de afbraak van de lichaamsvreemde stoffen.
Lichaamsvreemde voedingsstoffen (o.a. een aantal aminozuren, vetzuren, enkelvoudige suikers, mineralen en vitaminen) worden via de darmwand opgenomen en afgegeven aan de bloedbaan die naar de lever loopt. Lichaamsvreemde stoffen, zijn stoffen die het dier niet zelf kan aanmaken, maar wel nodig heeft. Van de dunne darm gaat de onverteerde voedselbrij naar de dikke darm. De darmflora in de dikke darm bevat onder andere bacteriÙn die een deel van de celstof, afkomstig uit de wanden van plantencellen, kunnen afbreken tot goed opneembare, energierijke vetzuren. In de dikke darm vindt ook vorming van vitamine B plaats en onttrekking van water aan de voedselresten. In de dikke darm worden lichaamseigen stoffen afgegeven aan de bloedbaan die rechtstreeks naar het hart loopt. De dikke darm eindigt in de endeldarm waar dagelijks de uitwerpselen worden gevormd. De uitwerpselen bevatten onverteerbare voedselresten en onopgenomen voedselresten. De onopgenomen deeltjes gaan op den duur rotten en zorgen voor stinkende uitwerpselen.
Bij een goed verteringsproces krijgt de lever de lichaamsvreemde stoffen van de dunne darm aangeleverd. De lever zorgt voor aanmaak van gal, vormt bloedeiwitten en ontgiftigt verscheidene, voor het lichaam schadelijke, stoffen. De nieren hebben een zuiverende werking. Schone delen mogen terug de bloedbaan in, afvalstoffen worden via urine uitgescheiden.
U merkt dat de vertering een erg complex verhaal is. Over voer voor minivarkens was tot het einde van de 20ste eeuw dan ook nauwelijks iets bekend. Wat zijn nu de randvoorwaarden voor minivarkensvoer? Wat moet er absoluut inzitten, en wat hoort er niet in thuis?
Een eerste voorwaarde die aan een voer voor minivarkens gesteld mag worden is dat het voer alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat in de juiste verhouding. Noodzakelijke of essentiÙle voedingsstoffen zijn deze die het dier niet zelf kan aanmaken. Maar alleen een compleet voer is niet voldoende, de darmen van het varken moeten de stofjes ook nog op kunnen nemen. Als de darmflora in de darmen niet compleet is, zal het darmenstelsel bepaalde noodzakelijke voedingsstoffen niet op kunnen nemen. Het gevolg is dat de onbrekende voedingsstofjes in de bloedbaan ervoor kunnen zorgen dat bepaalde organen niet voldoende functioneren. Het gevolg daarvan kan zijn dat er allergische reacties optreden.
Goede gezondheid begint dus in de darmen. Als daar iets niet opgenomen wordt, werkt dit door naar andere organen met alle gevolgen van dien. De bacteriÙn die van nature in de darm aanwezig zijn worden door tal van oorzaken gedood, waardoor de opname verslechtert. Hoofdoorzaak is stress! Een dier in stress maakt adrenaline aan, hierbij komt zoveel warmte vrij dat een deel van de darmflora verbrand. De darmflora zal op natuurlijke wijze weer aangevuld worden, maar dit heeft zijn tijd nodig.
Een duurzamere oplossing is om de goede bacteriÙn toe te voegen aan het voer. In de natuur gebeurt dit ook omdat daar het woord steriel nog niet uitgevonden is. Een goede gezondheid is nauw gerelateerd aan een goede opname in de darmen. Om een goede opname te garanderen is het verstrekken van goede bacteriÙn dus een duurzame oplossing.
Fa. Garretsen uit Drempt brengt onder de merknaam Garvo een complete lijn huisdiervoeders op de markt. Garvo ontwikkelde in 1998 een professioneel voer dat totaal is afgestemd op hobbyvarkens, ALFAMIX SWIEN genaamd. Uitgangspunt bij het samenstellen is geweest dat minivarkens en hangbuikzwijntjes zo lang mogelijk gezond moeten kunnen leven. ALFAMIX SWIEN bevat uitsluitend hoogwaardige grondstoffen die voor 100% zijn afgestemd op hobbyvarkens. Het voer bevat alle essentiÙle voedingsstoffen en bovendien een levende bacteriecultuur die de darmflora in stand houdt. De hoge zuiverheid en opneembaarheid zullen er voor zorgen dat de uitwerpselen van de dieren minder onverteerde delen zullen bevatten waardoor de reuk minder zal zijn. De toegevoegde lecithine in ALFAMIX SWIEN zorgt er voor dat uw dieren geen vet maar spieren zullen ontwikkelen.
ALFAMIX SWIEN is een voedzame mengeling met hele granen, graanvlokken, korrels, brokjes en diverse plantaardige oliÙn. Kortom; ALFAMIX SWIEN bevat alle benodigde voedingsstoffen voor uw varken in de juiste hoeveelheid en verhouding. Hierdoor zullen alle organen optimaal kunnen functioneren waardoor uw huisdier weerstand kan opbouwen en behouden. Zo kunt u lang genieten van een optimale gezondheid van uw dier.
Voor meer informatie kunt u terecht bij de Fa. Garretsen of bij de Stichting 't Gorke. U vind de informatie over ALFAMIX SWIEN ook op de internetsite van Garvo, www.garvo.nl .
Veel succes met uw unieke huisdier,
August Offenberg
E-mail: a.offenberg@garvo.nl
diervoedingsadviseur
Aquarel uit Van Minvarken tot Grote vriend Charles Stephan |
NB: Een gouden tip: voer uw hobbyvarken niet met uw gevoel maar met uw verstand!
Copyright © Stichting 't Gorke