De derde Nationale Varkensdag
< Terug

Op zaterdag 29 mei jongstleden was het weer van harte knorredag. De trouwe donateurs ontmoetten elkaar opnieuw en dit keer in de thuishaven, namelijk het mooie domicilie van voorzitter Charles Stephan & penningmeester Tara Promt te Nieuw-Beijerland.

Billie, Charles' oogappeltje en het enige, echte Boegbeeld van de Stichting, was natuurlijk van de partij en demonstreerde hoezeer een klein varkentje het naar zijn zin kan hebben in een geschikte ruimte.

Er was echter ook een andere gast van het zwijnenras, namelijk de roemruchte Bertus, het opgezette zwijn dat mascotte is van het donkerbruine Haagse café Het Amsteltje. Daarop zal ik echter in een ander stukje terugkomen!

Het jaarlijks evenement, waarbij alle varkens van Nederland in het middelpunt van de belangstelling staan, had dit jaar als thema ¨Art for Pigs¨ - Kunst voor Varkens.

Centraal stond namelijk het project ¨Adopteer een kunstbig - Lil' pOtbellies¨ van Charles Stephan dat werd feestelijk gelanceerd met het uitdelen van beschuit met muisjes, een geheimzinnige kijkdoos, een verhalenverteller en een bijbehorende expositie in het varkensatelier Babi Senang.

Daarvoor was een levendige belangstelling. De kinderen en ook vele volwassenen luisterden geboeid naar de Legende van de Lil' pOtbellies, verteld door ondergetekende. De trouwe Haagse Bertus zat naast de stoel van de verteller.

Aan de andere zijde zat het oude oerzwijn 'Oer pOtbelly', waarmee alles begonnen is.

De expositie toonde naast de ontstaansprocedure van de Bolbuikjes middels Tara's pOtbellies-kijkdoos enkele fraaie zwijnenschedels zoals die van het hangbuikzwijn, het wrattenzwijn en de babirusa, een bruikleen van Loek Dekkers van Natural Choice, Den Haag.

Verder waren er informatiestands van onze Belgische evenknie miniVarkens.com, Fr&aml;ncis'& Nasja's Varkenskunst, Kinderboerderij De Bokkesprong, Garvo's Alfamix Swien, Biologische Varkenshouderij Frank & Frij en Just Joans' Inspirations; de uitreiking van de Gouden- en Zilveren Neus, resp. Marianne Pors van De Bokkesprong en onze Belgische collega's miniVarkens.com, vond plaats en de kinderen konden dwerggeitjes en andere kleine dieren aaien, terwijl ook de oude boerderijdierensjoelbak weer van stal werd gehaald. Bovendien waren er zelfs twee pony's die de kinderen mochten borstelen en verzorgen.

Jonge talenten konden zich uiten met hun idee over hoe het varken eruit zou moeten zien onder de kunstzinnige leiding van Bahar.

Het geheel werd opgeluisterd met koffie/thee/limonade en vegetarische broodjes met tahoe en tempé, bereid door 't Gorke's keuken van Tara en Linda.

En alles werd feestelijk overstraald door een vrolijke zon waarvan we die dag mochten genieten.

Charles werd weer als van ouds bijgestaan door zijn trouwe hulptroepen, de Gorke's Angels.


Bahar's workshop Kids Art for Pigs o.l.v. Just Joan's Inspirations.


De uitreiking van de Gouden Neus aan Marianne Pors.


De Zilveren Neus aan het Belgische team van miniVarkens.com.

Voor het overige rest mij niets anders dan te verwijzen naar het werkelijk uitstekende krantenartikel uit Het Kompas van 29 mei ! Ook verscheen het artikel op de voorpagina in Korendijk, eveneens een plaatselijk blad uit de Hoeksche Waard.

Stichting 't Gorke
Donata van der Goorbergh
Den Haag, juni 2004

Foto's varkensdag copyrights: miniVarkens.com, Paul Stokvis, Tara Promt & Charles Stephan copyright © 2004


Copyright © Stichting 't Gorke