Ambassadeurs van een nobel dier Stichting't Gorke zet zich in voor beter imago van het varken
door Conno Bochoven
NIEUW-BEIJERLAND - Wat voor de een niets anders is dan een wandelend karbonaadje of een domme, vieze, in de modder wroetende knorrepot is voor de ander het favoriete huisdier: het varken.
Zaterdag (29 mei 2004) organiseerde Stichting 't Gorke in Nieuw-Beijerland voor de derde keer de Nationale Varkensdag. Deze stichting fungeert als informatiecentrum voor alle vrienden van het oudste huisdier van de mensheid. Er is werk genoeg, want er bestaan nog altijd heel wat misverstanden en vooroordelen rond dit nobele dier, vindt varkenskunstenaar Charles Stephan.
Wie zaterdag in de Spuistraat in Nieuw-Beijerland een heleboel (hobby-)varkens dacht aan te treffen kwam behoorlijk bedrogen uit. Alleen Billie, het aandoenlijke Indonesische minivarken van Charles Stephan, koestert zich op z'n thuisbasis in het zonnetje. Met de varkenspestepidemie nog vers in het geheugen is het vervoeren nog altijd een moeilijke zaak. Gelukkig bood kinderboerderij De Bokkesprong soelaas en zorgde voor levende have in de vorm van allerlei aaibaar kleinvee. Voor de eigenaren en hobbyvarkenshouders was er volop gelegenheid tot onderlinge ontmoeting, bijkletsen en het uitwisselen van ervaringen en tips onder elkaar. Naast de stichting runt kunstenaar Charles Stephan aan de Spuistraat ook zijn Atelier Babi Senang. Dat is Maleis voor: 'het gelukkige varken'. In 1999 begon hij samen met Tara Promt het informatiecentrum voor iedereen die het varken een warm hart toedraagt en hobbyfokkers van de minivarkens, hangbuikzwijntjes en de andere hobby- en huisvarkens. Als 'handleiding' schreef hij bovendien het eerste Nederlandstalige boek over deze dieren onder de titel 'Van minivarken tot Grote Vriend'.
Het boek is door de kunstenaar niet alleen geschreven maar ook verlevendigd met vele fraaie aquarellen en tekeningen. 'Varkens zijn lieve, intelligente dieren,' benadrukt Charles terwijl hij in het kleine atelier zijn laatste kunstuitingen toont, 'ze staan heel dicht bij de mensen. Zeer ten onrechte vinden veel mensen ze nog altijd vies, lui en dom. Daarnaast ben ik geraakt door de tragiek van dit dier met betrekking tot de bio-industrie. Wij doen er alles aan om een beter imago voor het varken te bevorderen en het varken weer gewoon varken te laten zijn.'
Donata van der Goorbergh las zaterdag tijdens de Nationale Varkensdag de legende van de Lil' pOtbellies voor.
© Anouk Hebing/Rein Geleijnse FotografieHij krijgt bijval van Donata van der Goorbergh. Zij is varkensschrijfster en al even idolaat van de kleine wroeters. 'Ik doe vrijwilligerswerk op een kinderboerderij in Den Haag,' vertelt Donata, 'en het treft me iedere keer weer hoe intelligent en sociaal ze zijn, ze herkennen je stem, zijn aanhankelijk, je bouwt echt een band met ze op.'
Kunstbiggetjes
De stichting bemiddelt ook regelmatig bij de opvang en herplaatsing van dieren als mensen de zorg niet meer aankunnen. Want er komt wel wat kijken bij het houden van dit bijzondere huisdier. Maar daar is een mooi alternatief voor. Want tijdens de Nationale Varkensdag werd het nieuwe project 'Adopteer een kunstbig' gelanceerd.
Kunstbiggetjes, handgemaakt en beschilderd door Charles Stephan, gemaakt naar de legende van de Lil'pOtbellies, de Kleine Bolbuikjes die ergens diep in het bos net als paddestoelen onder de grond ontstaan. Uit die 'zwijnenknollen' ontwikkelen zich de kleine varkensambassadeurs die via de mens die er één adopteert positieve boodschappen de wereld insturen. 'En dat is hard nodig in deze egocentrische wereld!' hield Donata van der Goorbergh haar gehoor zaterdag voor. Wie meer wil weten over de stichting of het adopteren van de kunstbiggetjes kan kijken op www.gorke.nl of contact opnemen met telefoonnummer 0186-692602.
Copyright © Stichting 't Gorke