Algemene informatie minivarken

De naam 'minivarken' kan misleidend zijn. De ervaring heeft ons geleerd dat mensen bij 'mini' vaak aan het formaat van een cavia denken. Een cavia, ook wel ¨Guinea Pig¨ genoemd, is vanzelfsprekend geen echt varken, maar een knaagdier. In verhouding met een landbouwvarken van 200 kg tot 300 kg is een minivarken klein. Maar in verhouding met onze traditionele huisdieren zoals konijn, cavia en kat is een minivarken redelijk groot. De gemiddelde hoogte van een minivarken is maximaal 56 cm met een lengte (van neus tot staart) van 80 cm tot 100 cm en een gewicht van 35 kg tot 80 kg.

De staart van een minivarken behoort recht te zijn met vaak aan het uiteinde een pluimpje. Wanneer de staart maar enigszins naar krullen neigt kunt u er vanuit gaan dat het dier met een 'gewoon' vleesvarken is gekruist.

Belangrijk punt bij aanschaf is te vragen of beide ouderdieren, dus zowel de zeug alsook de beer te zien is. Zo krijgt u de beste indicatie van uiteindelijke grootte. Het biggetje dient minimaal 6 weken oud te zijn. Liever 8 tot 10 weken oud.

Een ongecastreerde beer is geen geschikt hobby- huisdier. Ten eerste heeft het de 'stinkende' berenlucht en de beer heeft bovendien snel doorgroeiende, gevaarlijke en vlijmscherpe hoektanden welke, vaak onbedoeld, een gevaar kunnen zijn voor mens en dier.

Wanneer een zeug af en toe toegang krijgt tot binnenshuis is een sterilisatie raadzaam. Een zeug wordt om de 21 dagen berig, voor een periode van drie tot vier dagen en zij kan dan last hebben van stemmingswisselingen, chagrijnig zijn, langdurig gillen, bijtgraag zijn of willen uitbreken om op zoek te gaan naar een beer. Zij zal tevens tijdens haar berigheid haar zindelijkheidstraining 'vergeten' omdat zij haar geur overal wil verspreiden om zo een eventuele bereidwillige beer te lokken.

Geef nooit en te nimmer een big cadeau. Ook niet wanneer gedacht wordt dat iemand het wel een leuke grap zal vinden of omdat iemand gek is op varkens. Dit houdt namelijk niet perse in dat iemand daadwerkelijk een varken wil houden. Zie Adopteer een kunstbig .

Schaf nimmer dieren aan bij handelaren of dierenwinkels welke u niet voldoende kunnen voorlichten en niet de juiste en volledige informatie verstrekken t.a.v. wet- en regelgeving en verzorging. Zie links (Overheid).

Wat eet een minivarken / hangbuikzwijn?

Voor meer informatie raden wij u aan om bij 't Gorke een informatiepakket aan te vragen.

Wilt u alles te weten komen over deze bijzondere dieren? Koop dan het boek: Van Minivarken tot Grote vriend, het eerste Nederlandstalige standaardwerk over minivarkens en hangbuikzwijntjes.


Grafiek door Tara Promt, gewicht/grootte van minivarken, hangbuikzwijn, landbouwvarken
Uit: Van Minivarken tot Grote vriend- Alles over minivarkens



Copyright © Stichting 't Gorke