Varkenshoedster van het eerste uur adopteert een biggetje
< Terug
Lil' pOtbellies 'Adopteer een kunstbig'

 1. Vertel in het kort iets over jezelf (naam, leeftijd, beroep, woonplaats)
  Mijn naam is Donata Jeannette van der Goorbergh en ik ben in 1950 geboren in Den Haag (Scheveningen). Sinds tientallen jaren ben ik werkzaam bij het Gemeentemuseum Den Haag als vertaler/buitenlands correspondent bruiklenen en tekstverwerker. Ik woon ook in Den Haag.

 2. Wat heb je met varkens?
  Al sinds mijn vroege jeugd trok ik op het grote, roze varken bij de kinderboerderij in het Zuiderpark. Daarna bleef het een aantal jaren stil rond het varken bij mij, maar toen ik, opnieuw in het Zuiderpark, twee halfwas Yorkshire-biggen leerde kennen, was het direct weer liefde op het eerste gezicht. Ik ben dol op hun uiterlijk met de in het oog springende neus en niet in de laatste plaats op hun aardige karakter dat ondeugend, gevoelig, soms nukkig maar altijd sympathiek is. Het zijn wonderlijke, intelligente dieren met een aangenaam rond en gezellig voorkomen.

 3. Heb je zelf een hobbyvarken?
  Nee, helaas niet. Hoewel ik een tuin heb, vind ik het toch niet verantwoord zelf een varkentje te houden omdat ik in de eerste plaats veel weg ben en in de tweede plaats mijn tuin toch wel wat te klein is. Misschien dat ik ooit tijdens mijn pensioenjaren wel gelegenheid heb een varken te bieden wat hij/zij nodig heeft. Wel werk ik als vrijwillige varkensverzorger op de Haagse kinderboerderijen, vooral op Hoeve Bijdorp in Loosduinen/Den Haag en in het Zuiderpark. Daar geniet ik enorm van ¨mijn¨ dieren! Bovendien ben ik nauw verbonden met Stichting 't Gorke waarbij ik me als varkensschrijfster inzet voor bekendmaking van de goede eigenschappen van dit prachtige beest!

 4. Wat is de reden waarom je een kunstbiggetje hebt geadopteerd?
  Zoals ik al opmerkte, kan ik zelf een levend varkentje geen voldoende onderbouwd tehuis bieden. De adoptie van een kunstbiggetje is daarvoor een geweldig alternatief. Maar ook vind ik het erg leuk een creatie van onze kunstzinnige voorzitter in eigen bezit te hebben. Bovendien kan het biggetje naar eigen smaak ontworpen worden en is zodoende een uniek verzamelobject. En last but not least, met de adoptie van zo'n kleine dien je een goed varkensdoel.

 5. Voor wat voor big (soort/kleur) heb je gekozen en waarom?
  Mijn voorkeur gaat uit naar een wit biggetje met zwarte vlekken, een zogenaamd bont biggetje. Op Hoeve Bijdorp woont al jarenlang een ontzettend lief en bevallig varkentje, een Göttinger dametje, dat - hoewel ik van al mijn dieren houdt - mijn hart totaal gestolen heeft: Babs... Ik wed dat zelfs iemand die niet van varkens houdt, geraakt wordt door dit ronde, mooi-getekende zeugje met haar fraaie en sprekende kopje. Het is echt een wandelend spaarvarkentje!

 6. Voor welk varkensdoel heb je gekozen en waarom?
  Alle varkensdoelen hebben natuurlijk mijn hart, maar ergens heb ik speciaal een zwak voor de Lil' Orphan Hammies.
  Suey Parkinson toont een liefde en bewogenheid ten opzichte van de aan haar zorgen toevertrouwde dieren die mij aangrijpt en die ook dicht bij mijn eigen gevoelens staat. Ik vind toch dat de Amerikaanse varkensliefhebbers op zo'n open en spontane manier hun liefde en enthousiasme tonen voor dat specifieke stoere en toch gevoelige beest, het varken (hangbuikgebeuren).

 7. Welk symbool heb je gekozen voor je pOtbelly en waarom?
  Doordat (oprechte en niet zichzelfzoekende) liefde de belangrijkste drijfveer is voor alles wat goed moet zijn, koos ik voor dit symbool.

 8. Heb je nog iets toe te voegen aan dit korte interview? Het enige wat ik nog graag kwijt zou willen, is dat ik hoop dat de Lil' pOtbellies alle goed terechtkomen en dat zij wezenlijk mogen bijdragen aan verbetering van het imago en van het welzijn van het varken!

Hierbij nogmaals hartelijk dank voor jouw adoptie van een Lil' pOtbelly. De aanzet tot het bijdragen aan het geluk van het varken is mede door jouw adoptie in gang gezet.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

¨De Lil' pOtbellies & de Legende van de Zwijnenknollen¨ is een initiatief van varkenskunstenaar Charles Stephan. Hij is de ontwerper en geestelijk vader van The Lil'pOtbelliesT (3D Sculptures other, uniek handgemaakt en handbeschilderd) voor het project ¨Adopteer een kunstbig & steun een goed varkensdoel¨.

Meer informatie zie www.lilpotbellies.nl
E-mail: LilpOtbellies@gorke.nl

Fotografie: Tara Stephan - Promt


Copyright © Stichting 't Gorke